czwartek, 20 września 2018

Czekoladowa owsianka z cukinią



Dzisiaj trochę z innej beczki, a mianowicie- od kuchni. Podsuwam pomysł, jak zwiększyć objętość owsianki, nie zmieniając praktycznie ilości kalorii w posiłku. Dodatek warzywa jest idealnym pomysłem na sycące, pełnowartościowe śniadanie! Idealnie sprawdzi się cukinia (niewyczuwalna w smaku) oraz marchewka (dodaje też lekko słodkawy posmak). Ja dzisiaj wybrałam pierwszą opcję. Jest to fajny pomysł dla osób będących na redukcji, które lubią zjeść porządny posiłek (120g cukinii ma tylko 20 kcal!)


Przepis:
-4 łyżki płatków owsianych (40g)
-woda, mleko, bądź napój roślinny (do do poziomu płatków i cukinii)
-1/3 startej cukinii (ok. 120g)
-1 kopiasta łyżeczka kakao (7g)
-słodzidło-miód, słodzik, ksylitol (wedle uznania)
-cynamon, szczypta soli (aby podreślić czekoladowy smak)

Dodatki do wyboru: wiórki kokosowe, owoce, orzechy, masło orzechowe, siemię lniane, do koloru do wyboru :)

Zalewamy wrzątkiem płatki owsiane i czekamy aż napęcznieją (można też zostawić na noc). Ścieramy cukinie do garnka, dodajemy płatki, zalewamy i gotujemy. Wsypujemy kakao, cynamon, słodzidło, cały czas mieszając, żeby masa nie przywarła do dna. Po około 6 min. zdejmujemy z gazu, przelewamy do miski i ozdabiamy dodatkami. 


Opcja z mlekiem bez słodzidła, ani dodatków ma tylko 277 kcal (B:12,3g; T: 7,5g; Wp: 37,9g) Więc można ozdobić naszą owsiankę jak tylko chcemy! Ja dzisiaj wybrałam trochę miodu, pół banana i orzechy. Jeżeli chcemy, aby nasze danie, było bardziej proteinowe, możemy dodać białko-będzie to fajna opcja jako posiłek po treningu. 

A Wy jedliście już owsiankę z dodatkiem warzywa? Co o tym myślicie? Koniecznie dajcie znać!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz