sobota, 15 września 2018

Jak wzmocnić odporność na jesień?

Nadszedł okres przeziębień. Na pewno macie osoby w swoim towarzystwie, które są albo już były chore w tym miesiącu. Jak więc wzmocnić swoją odporność? Pierwsze o czym pomyślałyśmy to oczywiście- odpowiednim sposobem odżywiania. Przedstawiamy kilka rad :)


Sprawdź, czy posiadasz któryś z czynników obniżających naszą naturalną odporność:
- masz nadwagę/ jesteś otyły/ niedożywiony
- twoja dieta jest małourozmaicona
- spożywasz produkty wysokoprzetworzone
- masz małą aktywność fizyczną
- twój sen nie jest "dobrej jakości"

Jak zwiększyć naszą odporność za pomocą diety?

1. Ogranicz cukier!
Spożywany w nadmiarze osłabia działanie leukocytów, co za tym idzie- odpowiedź immunologiczną. Osoby takie również chorują dłużej.

2. Odżywiaj się prawidłowo!
Niby hasło takie powszechnie wiadome, jednak większość społeczeństwa nie ma prawidłowo zbilansowanej diety. Regularne, stałe dostawy energii pozwalają organizmowi sprawnie funkcjonować, a witaminy i mikroelementy dostarczane z każdym posiłkiem wzmacniają układ odpornościowy, przez co rzadziej 
chorujemy lub łagodniej przechodzimy wszelkie infekcje.

3. Stosuj probiotyki!
Zawierają one mikroorganizmy, które kolonizują nasze jelita uniemożliwiając mikroorganizmom chorobotwórczym ich zasiedlenie. Także marsz do sklepu po jogurt :D (pamiętaj żeby omijać te z mlekiem w proszku!)

4. Zwiększ podaż witaminy C w diecie!
Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, pod jej wpływem zwiększa się ilość limfocytów T, tym samym usprawniając odpowiedź immunologiczną.
RADA: Chwyć prędzej za paprykę niż cytrynę. Zawiera ona o wiele więcej wit. C.

5. Zwróć uwagę na ilość spożywanych witamin A i E!
Wzmacniają działanie komórek układu odpornościowego, a także skracają czas choroby.

6. Wybieraj produkty zawierające witaminy B6 i B12!
Witamina B6 jest niezbędna w procesie wytwarzania przeciwciał przez limfocyty B. Witamina B12 wpływa bardzo korzystnie na układ nerwowy, jest także ważnym składnikiem układu krwiotwórczego, przez co chroni przed anemią.

7. Zadbaj o podaż cynku i selenu! 
Cynk jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i aktywacji limfocytów T, chroni zatem organizm przed infekcjami. Selen posiada właściwości antybakteryjne,
antywirusowe i przeciwzapalne. Przy braku tego pierwiastka w diecie jesteśmy bardziej podatni na infekcje.

8. Zadbaj o odporność na jesień już w sezonie letnim!
W godzinach od ok 10 do 14 od kwietnia do września przebywając na słońcu syntetyzujemy witaminę D przez skórę. Aby nie nabawić się jej niedoboru w okresie jesienno-zimowym suplementuj witaminę D oraz spożywaj produkty, które w nią obfitują.

9. Białko i żelazo? My mówimy tak!
Niedobór ich w naszej diecie przejawia się m.in. spadkiem odporności. W dodatku niedobór żelaza prowadzi do anemii, która również osłabia organizm.

10. Spożywaj naturalne antybiotyki!
-Czosnek: Działa silniej od penicyliny. Regularne spożywanie zwalcza drobnoustroje i mobilizuje krwinki białe do obrony. Aby w pełni wykorzystać jego walory zdrowotne wystarczą 2-3 ząbki zgniecionego czosnku dziennie.

-Cebula: Sprawdza się w zwalczaniu chorób układu pokarmowego. Hamuje rozwój bakterii, leczy oskrzela, kaszel, gorączkę oraz przeziębienie.

-Oregano: Olejek z oregano zwalcza bakterie i grzyby równie dobrze, jak tradycyjne antybiotyki, ale uwaga- dopuszczalna dawka to 10 kropli na dzień, ponieważ może dojść do wyjałowienia jelit (działanie takie same jak przy antybiotykach)

-Żurawina: Doskonale sprawdza się w infekcjach dróg moczowych. Pij sok z żurawiny, spożywaj świeże owoce oraz ekstrakty owocowe.

-Bazylia: Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Napar z liści jest zalecany w przypadku niestrawności, czy braku apetytu. Leczy wzdęcia i stany zapalne gardła. Kompresy pomagają w leczeniu migreny.

-Imbir: Sprawdza się w leczeniu zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego. Doskonale radzi sobie również z przeziębieniem i migreną.

-Kurkuma: Zawiera kurkuminę, będącym jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym i oczyszczającym.

-Chrzan: Świeży korzeń chrzanu działa przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie. Wzmacnia odporność organizmu i pomaga w przeziębieniach- lecząc katar i zapalnie zatok.

Podsumujmy:
- O odporność dbajmy cały rok
-Pamiętaj o różnorodnej, zbilansowanej diecie, pełnej witamin, prebiotyków i naturalnych antybiotykach. 
-Wysypiaj się
-Ogranicz cukier prosty
-Zwiększ podaż witaminy C
- Ruszaj się! Aktywność fizyczna hartuje organizm



A Wy jak radzicie sobie w okresie największych przeziębień? Koniecznie dajcie znać!


3 komentarze:

  1. Ja o dziwo częściej jestem przeziębiona w lato niż w jesień czy zimę. Nie mam pojęcia jak to działa, ale chętnie wypróbuję Twoje sposoby :D

    http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja na szczęście nie jestem przeziębiona i mam nadzieję, że tak zostanie. Staram się dbać o zdrowie bo teraz mam małe dziecko i wolałabym go nie zarazić :)
    Mój blog - Klik

    OdpowiedzUsuń
  3. Odporność jest bardzo ważna. A zdrowo odżywiać staram się cały rok :)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń