piątek, 26 października 2018

Halloween'owe przekąski


31 października zbliża się wielkimi krokami. Jedni obchodzą Halloween, inni nie. My uważamy, że to kolejna okazja na świetną zabawę i spróbowanie nowych smakołyków. Skoro na co dzień dieta, czemu nie zaszaleć w tak klimatyczną noc? Nie bez powodu nawet małe dzieci zbierają cukierki- jest to wieczór przeznaczony na kaloryczne szaleństwa! W dodatku, można je podjadać jako zupełnie kto inny ( koniecznie przebierz się za jakąś wystrzałową postać!). My w tym roku postanowiłyśmy pójść na całość i stworzyć dania idealnie wpasowujące się w Halloween.





1. Wytrawna tarta




Zupełny misz-masz. Można dodać do niego ulubione produkty i stworzyć własną wersję. Nasza wygląda tak:

Potrzebne ci będą:

- 1 spód do pizzy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki ketchupu
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 300 g sera w kostce
- 3 plastry ulubionej wędliny
- 500 g pieczarek
- oregano
- kukurydza (ilość wg upodobania)


Wykonanie:

1. Obierz i pokrój pieczarki, następnie podsmaż je.
2. Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach.
3. Ułóż spód ciasta na formie, z nadmiaru wytnij oczy, nos i złowieszczy uśmiech.
4. Ketchup zmieszaj z koncentratem, dodaj zioła prowansalskie, a następnie posmaruj nimi ciasto w formie.
5. Równomiernie nałóż 1/3 startego sera.
6. Dodaj pieczarki, kukurydzę i posyp resztą sera.
7. Oprósz obficie całość oregano.
8. Nałóż oczy, nos i uśmiech na ciasto.
9. Piecz w temperaturze 220⚬C 15-18 min lub wg instrukcji na opakowaniu. 



2. Mroczne babeczki


Pyszny zamiennik cukierków. Jeśli nie macie czasu zrobić je własnoręcznie od podstaw, zawsze można kupić gotową mieszankę :)

My postawiłyśmy na lżejszy odpowiednik tego ciasta. Zainspirowałyśmy się przepisem ze strony Poland get Fit

Składniki na ok 12- 14 babeczek:

Biszkopt:
- 3 jajka
- 2 łyżki erytrytolu/ ksylitolu
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
- 200 g jogurtu naturalnego
- stała, schłodzona część mleka kokosowego
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wrzątku
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 banan
- czekolada gorzka

Wykonanie:

Ciasto na babeczki:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Białka ubijamy na sztywną piane dodając powoli ksylitol, następnie po ubiciu dokładamy po kolei żółtka i ubijamy do jednorodnej masy.
3. Sypkie produkty przesiewamy przez sito, łączymy z masą jajeczną.
4. Nakładamy do form na babeczki po 3/4 łyżki ciasta. Pieczemy 15-20 minut. 
5. W wystudzonych babeczkach wydrążamy dziury, wyciągnięte ciasto kruszymy na proszek i odstawiamy.
6. Krem: Stałą część mleczka kokosowego ubijamy dodając ksylitol, pod koniec wlewamy jogurt naturalny. Czekoladę ścieramy na dużych oczkach (bądź kroimy) i mieszamy z kremem za pomocą łyżki
7. Kroimy banana na małe kosteczki, układamy na dnie wydrążonych babeczek. Resztę wypełniamy kremem formując małe kopce. 
8. Pokruszonym ciastem posypujemy górę babeczek.

Dla Halloween'owego klimatu dodajemy "nagrobki" przyklejone na wykałaczki.






😈😈Planujecie w tym roku wieczór z horrorami i przebraniami? Jakie macie pomysły na przekąski? Dajcie znać!😈😈



4 komentarze:

  1. Babeczki wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Halloween :D Zawsze zazdrościłam tego święta Amerykanom :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki świetnie wyglądają.
    God Rest Ye Merry Gentlemen

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne, nie widziałam nic podobnego wcześniej. :)
    https://fashionforazmariaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń