wtorek, 7 sierpnia 2018

Zalety spożywania wina i czekolady

Chyba większość osób przepada za takimi łakociami jak czekolada. Również duże grono ludzi uwielbia smak wina: od słodkiego do wytrawnego. Jednak wszystkie media, fit gazety mówią, aby je bezwzględnie odstawić. A co mówimy my?           Zobacz, czy taki diabeł straszny, jak go malują?





    Na początek- co daje nam picie wina? 




1. Mają wpływ na poziom żelaza we krwi

Istnieją badania (niestety niejednoznaczne), które wykazują, że alkohol ten zwiększa wchłanianie żelaza lub nie ma wpływu na absorpcję żelaza. Co więcej, picie odpowiednich ilości może prowadzić do nadmiaru tego pierwiastka w organizmie.

2. Działa odmładzająco na cerę

Wino zawiera wysoką ilość resweratrolu- przeciwutleniacza, który stymuluje gen SIR2. Nie bez powodu jest on nazywany genem długowieczności- chroni ludzkie ciało przed procesem starzenia. Czerwone wino zawiera 5 razy więcej resweratrolu niż wino białe. Także toast za naszą długowieczność!


3. Poprawia krążenie, pomaga w ochronie przed miażdżycą i zakrzepami

Procyjanidyny zawarte w czerwonym winie usprawniają funkcjonowanie układu krwionośnego. Mogą zapobiec tworzeniu się zatorów tętnic poprzez uniemożliwienie przekształcenia cholesterolu do bardziej niebezpiecznej formy. Oprócz tego pijąc jedną lampkę dziennie poprawia nam się ukrwienie skóry i narządów ciała, a rytm naszego serca jest lepiej regulowany. Czerwone wino zawiera również dużą ilość witaminy E, która pomaga nam zapobiegać zatorom i usuwa już istniejące, w dodatku ochrania naczynia krwionośne.

4. Wspomaga pamięć

Ja napisałam powyżej, czerwone wino poprawia krążenie krwi,a co za tym idzie- odżywienie mózgu. W dodatku resweratrol pozytywnie wpływa na pamięć krótkotrwałą.


5. Wspomaga trawienie

Tutaj również kłania nam się poprawa krążenie krwi. Dzięki temu substancje odżywcze szybciej trafiają do krwiobiegu. Zwiększa się wydzielanie śliny oraz enzymów trawiennych. Ponadto, wino zawiera kwas cynamonowy, dzięki któremu zwiększa się wydzielenie żółci, a co za tym idzie-usprawnia się trawienie tłuszczów.

6. Pomaga w kontroli wagi

Picie lampki czerwonego wina może nam pomóc w poprawie naszej figury; opóźnia ono tworzenie się nowych komórek tłuszczowych oraz pomaga naszemu organizmowi w metabolizowaniu zawartości tych, które już mamy. Aby w pełni wykorzystać jego działanie nie należy przekraczać lampki wina dziennie oraz należy pić je powoli, aby nasz organizm mógł je łatwiej strawić.

7. Wspomaga wydzielanie endorfin

Czerwone wino pomaga w wyzwoleniu w organizmie endorfin, zwanymi „hormonem szczęścia". Zalecane jest picie czerwonego wina przed sytuacjami, które mogą być dla nas stresujące- łatwiej jest przetrwać trudne momenty poprzez wywołanie uczucia swobody.





A jeśli chodzi o czekoladę (oczywiście gorzką! :) )...



1. Dodaje energii

Popołudniowy spadek energii nie jest przyjemny, tym bardziej kiedy mamy do skończenia ważny projekt. Wtedy najczęściej sięgamy po kawę lub „coś słodkiego”. Aby pobudzić trochę szare komórki, naukowcy zalecają sięgać po kawałek gorzkiej czekolady, ponieważ zawiera ona kofeinę oraz teobrominę- substancje pobudzające. Ponadto kakao jest doskonałym źródłem magnezu, który poprawia ogólną koncentrację mózgu. A więc chyba czas zrobić krótką przerwę, aby dodać sobie energii ;)


2. Poprawia nastrój

Zdarza Ci się pocieszyć słodyczami, kiedy pokłócisz się z drugą połówką lub zdenerwuje Cię szef,
bądź nauczyciel w szkole? Tak, przynosi to chwilową ulgę i na moment robi się lepiej. Jest tak, ponieważ po zjedzeniu czekolady rośnie w mózgu poziom serotoniny i endorfin. Serotonina między innymi ma działanie antydepresyjne i relaksacyjne, endorfiny poprawiają nastrój. Ponadto gorzka czekolada posiada dużą ilość magnezu, który może przeciwdziałać stresom. Polecamy jednak ubrać strój sportowy i iść na siłownie- efekt taki sam, jednak w boczkach mniej ;)


3. Pozytywnie wpływa na układ sercowy

Kakao pęka w szwach od ilość flawonoidów- jest to przeciwutleniacz, który zapobiega chorobom serca, obniża ciśnienie krwi oraz utlenia zły cholesterol zalegający w naszych żyłach od namiaru m.in. przetworzonej żywności. Pamiętajmy- im więcej miazgi kakaowej i mniej cukru (należy szukać takiej czekolady, aby w składnie nie miała w ogóle dodatku cukru) tym lepiej.


4. Poprawia ogólną pracę mózgu

Tak jak wspomniałam w punkcie pierwszym- kakao posiada dużą ilość magnezu, który pozytywnie wpływa na naszą koncentracje. Oprócz niego w czekoladzie gorzkiej możemy znaleźć taki związek jak teanina- ma działanie uspokajające oraz stabilizujące nastój. Możemy ją też spotkać np. w zielonej herbacie, ale czy zjedzenie czekolady nie jest przyjemniejsze?

5. Uzupełnia dietę o mikroskładniki

Gorzka czekolada posiada dużo cennych minerałów takich jak potas magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk czy miedź. Ponadto jest bogata w witaminy z grupy B. Wszystko to, dzięki dużej ilości kakao. A więc jak widać- łączymy przyjemne z pożytecznym ;)




A ty? Co wybierasz? Słodką rozkosz czy wytrawny napój bogów?
A może lubisz je łączyć? Daj znać w komentarzu!



Uwaga!


Oczywiście, post jest z wielkim "przymrużeniem oka". Chciałyśmy nim pokazać, że nawet w pozornie niezdrowych ( a jakich pysznych!) produktach spożywczych można znaleźć zalety. Należy jednak bezwzględnie pamiętać o umiarze i zdrowym rozsądku :)




P.S. Na jednym ze zdjęć znajduję się króliczek Marcyś. Widzicie go? ;)

1 komentarz:

  1. Świetny post! Ja niestety za gorzką czekoladą nie przepadam, zdecydowanie wolę mleczną!
    Zapraszam do mnie: nusiabl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń